21 de febr. 2012

La Comissió Emili Darder convida els ciutadans a reivindicar la figura del batle republicà en els 75 anys del seu assassinat

La Comissió Emili Darder, formada per un grup de joves provinents de diversos àmbits socials i polítics, ha presentat avui públicament la Marxa de Torxes que en record dels 75 anys dels assassinats d’Emili Darder, Alexandre Jaume, Antoni Ques i Antoni Mateu, recorrerà aquest divendres, dia 24, a partir de les 20 h, el centre de Palma des del parc de sa Feixina fins el cementeri municipal, fins a davant la paret on foren executats cruelment, per un escamot militar, els quatre polítics republicans.
La Comissió convida a tots els ciutadans a sumar-se a aquest homentage al qui fou el darrer batle republicà de Palma i referent polític i intel·lectual del procés de reconstrucció nacional i justícia social de Mallorca durant les primeres dècades del segle XX. El batle que impulsà la més gran construcció d’escoles i la modernització d’infrastructures de la capital, l’assistència mèdica bàsica per a tots els ciutadans, la normalització de la llengua catalana, la importància de la cultura com a element essencial generador de riquesa i igualtat d’oportunitats, i del turisme com a indústria emergent de l’illa.
En aquest sentit, els membre de la Comissió demanen que aquest homenatge sigui, a més d’un clam contra la impunitat franquista que encara ara, 75 anys després, protegeix els assassins del batle Darder, un missatge clar i fort contra l’atac idiscriminat contra l’autogovern, la llengua, els drets socials i laborals, i el territori, que han posat en marxa les institucions governades pel Partit Popular. Per la Comissió, la millor manera d’homanetjar Emili Darder i totes les víctimes de la repressió feixista és convertir cada manifestació en un clam multitudinari, i a cada atac, una resposta contundent i massiva fins a aconseguir la victòria.
El cartell de l’acte és una aquarel·la original del pintor Damià Jaume, que la Comissió posa a la subhasta. Així mateix, també es vendran unes làmines de record del cartell. Els beneficis aniran destinats a promoure activitats i publicacions sobre la figura de Darder i el republicanisme mallorquí.