2 de març 2012

Comença la vaga de fam pels drets dels catalanoparlants

Ahir va començar la vaga de fam per la llengua, impulsada per Jubilats per Mallorca, i es varen presentar públicament les persones que la faran. Maties Oliver, president de Jubilats per Mallorca, va agrair a Can Alcover que els hagi oferit una sala del segon pis del local per a dur-la endavant. Oliver va fer referència als atacs a la llengua pròpia de les Illes Balears, que ha minvat presència a IB3 ràdio i televisió. També va recordar el projecte de llevar el requisit de conèixer-la per accedir a la funció pública, tot indicant que això és retornar a una època de forta repressió que molts ja creien superada. 

Hi varen participar també els dos voluntaris de l’associació que la duran endavant, Bartomeu Amengual i Jaume Bonet, que varen explicar en que consistirà la vaga i en varen reiterar els objectius: aconseguir que els seus arguments arribin a molta de gent i que alguns dels parlamentaris i membres del PP que no estan d’acord amb l’atac a la llengua es replantegin el seu vot. Varen dir també que no tenen intenció d’influir sobre els membres del govern que tenen com a objectiu fer recular l’ús del mallorquí, del menorquí, de l’eivissenc i del formenterer. 

La vaga l’ha iniciada Jaume Bonet, i posteriorment s’hi aniran afegint altres voluntaris, que encara estan pendents de la revisió mèdica corresponent. Hi haurà també diverses persones que acompanyaran els qui fan la vaga indefinida tot fent un, dos o tres dies de dejuni total, i no varen descartar que més voluntaris s’hi afegeixin. Varen explicar també que hi haurà un equip mèdic que en farà el seguiment de manera desinteressada, al qual exoneren de qualsevol responsabilitat, ja que els ha advertit per endavant que una vaga de fam no és un dejuni de salut i que allargar-la sempre comporta un perill. 

Els voluntaris varen recordar que la democràcia no és la dictadura de la majoria i que, igual que les persones, les comunitats lingüístiques tenen uns drets inalienables, recollits a la Declarció Universal dels Drets Lingüístics, que cap majoria parlamentària conjuntural no té dret a vulnerar. Varen recordar que, tenint en compte els qui no votaren i els qui votaren opcions minoritàries, el PP no va tenir el vot ni tres de cada deu ciutadans. En relació a la promesa electoral del PP de suprimir el requisit de català, recordaren que Bauzà també va dir que no modificaria la Llei de Normalització Lingüística i ara pretén incomplir la seva promesa. 

Els voluntaris varen reiterar la seva convidada a institucions, associacions, i gent en general, a què passin per Can Alcover per conversar amb ells i a què estiguin pendents dels missatges que aniran fent mentre duri l’acció.