20 de març 2012

L'Audiència condemna l'expresidnet Jaume Matas a 6 anys de presó

La primera sentència del cas Palma Arena també condemna Antoni Alemany pel cobrament il·legal dels discursos de Matas

L'expresident del Govern balear, Jaume Matas, ha estat condemnat a 6 anys de presó, 9 anys i mig d'inhabilitació i, també, a la pèrdua dels honors i atencions protocolàries que fins ara li corresponien. Tot, arran del primer judici derivat del cas Palma Arena. La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma ha emès la sentència contra l'exministre de Medi Ambient per un delicte de frau a l'administració, dos de falsedat en documents oficials i mercantils, un de prevaricació en concurs amb malversació i un de tràfic d'influències amb agreujants.

La sentència estableix que l'expresident Matas va cometre tots aquests delictes per tal de beneficiar l'home que li feia els discursos polítics més importants, el seu periodista de confiança Antoni Alemany, a qui l'Audiència Provincial ha condemnat a 3 anys i 9 mesos de de presó. A l'administrador de la pàgina web Libertad Balear se'l considera responsable dels delictes de prevaricació, falsedat en document oficial i mercantil amb malversació i tràfic d'influències. 

 
D'aquesta manera, l'alt tribunal de les Illes Balears estableix la il·legalitat dels negocis entre l'expresident del PP i l'ex periodista d'El Mundo. Alemany escrivia els discursos polítics de l'expresident Matas sense estar integrat en l'equip de comunicació del Govern, però cobrant grans quantitats de doblers i essent beneficiat amb subvencions per a projecte personals com l'Agència Balear de Notícies o Libertal Balear.

Martorell, Romero i Umbert

A més, l'Audiència Provincial de Palma també ha vist responsabilitats penals en dues de les persones que foren jutjades com a intermediaris i beneficiaris de la relació Matas–Alemany. D'una banda, l'exdirector general de Comunicació del Govern balear, Joan Martorell, que ha estat condemnat a un any i mig de presó per un delicte continuat de prevaricació i de falsedat en documents oficial, frau a l'administració i falsedat en document mercantil en concurs amb malversació.

També ha estat condemnat a poc més d'un any de presó el publicista i empresari de Nimbus, Miguel Romero, a qui es considera responsable de delictes de prevaricació, falsedat en document mercantil i frau a l'administració en concurs amb malversació.
Tant Martorell com Romero han sortit beneficiats pels atenuants de reparació del dany i confessió. A més, les penes a les quals han estat condemnats no tindrien perquè suposar-los l'ingrés a la presó si no tenen antecedents, ja que es tracta de penes inferiors als dos anys de privació de llibertat.

Mentrestant, l'Audiència Provincial de Palma ha absolt les dues excap de gabinet de Matas, Maria Umbert i Dolça Linares. El tribunal considera que no es pot provar la seva participació conscient en el trama. La Fiscalia Anticorrupció, però, les va fer seure a la banqueta dels acusats del primer judici del cas Palma Arena per presumptes delictes de prevaricació, malversació i frau.